Ingrasaminte-Pesticide Targu Mures

Azomureș

Ingrasaminte-Pesticide Targu Mures reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Ingrasaminte-Pesticide Targu Mures: Azomureș.

Combinatul de îngrăşăminte azotoase Tîrgu-Mureş  - actual AZOMUREŞ - a fost înfiinţat în anul 1962  pentru  fabricarea de îngrăşăminte azotoase, având trei secţii de producţie de bază (amoniac, acid azotic, azotat de amoniu) şi  cinci subunităţi auxiliare  pentru deservirea secţiilor de producţie cu apă de răcire,  apă demineralizată,  abur, energie electrică,  piese de schimb şi utilaje. 

De-a lungul anilor s-a dezvoltat în mai multe etape:

  • Etapa I - În anul 1966 începe producerea de îngrășăminte chimice. În această etapă exista pe platforma de îngrășăminte o instalație de amoniac, una de acid azotic și una de producere a azotatului de amoniu prill. Pe lângă aceste instalații mai exista și o centrală electrotermică, o instalație de apă demineralizată precum și alte facilități necesare producției de îngrășăminte (ateliere de reparații mecanice, electrice și automatizări, laboratoare, stație CF uzinală etc.).  


  • Etapa a II-a - În anul 1968 se pune în funcțiune a doua fabrică de producere a amoniacului (prima fabrica Kellogg din România), o nouă fabrică de producere a acidului azotic și se extinde instalația de producere a azotatului de amoniu. În anul 1972 s-a pornit o instalație de producere a argonului. Tot în această etapă se realizează și a doua instalație de producere apă demineralizată.  


  • Etapa a III-a - În anul 1974 începe să funcționeze o instalație de producere a amoniacului cu o capacitate de 900 t/zi, o instalație de producere a acidului azotic, o instalație de producere a azotatului de amoniu prill, o instalație de producere uree, o nouă centrală electrotermică, o nouă instalație de apă demineralizată, un depozit de amoniac lichid de 15.000 de tone. În anul 1975 s-a pus în funcțiune instalația de producere a îngrășămintelor complexe NPK.    


  • Etapa a IV-a - În anul 1978 este integrată în procesul de producție a doua instalație de producere a amoniacului Kellogg și a patra instalație de producere a acidului azotic.     


  • Etapa a V-a - În anul 1981 se inaugurează Uzina de Materiale Fotosensibile și o instalație de producere a melaminei.  

Astăzi, pe platforma Azomureș mai funcționează următoarele instalații: Amoniac III, Amoniac IV, Acid Azotic II, III si IV, Uree, Melamină, NPK, CET I și II, Azotat I-II și III.

După 1990, Azomureș traversează mai multe perioade de restructurare, iar în 1998 are loc privatizarea companiei. În 2012 Azomureș trece în proprietatea companiei Ameropa A.G.  

Galerie foto