Piscicultura Botosani

Pirania

Piscicultura Botosani reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Piscicultura Botosani: Pirania.

Din cele mai vechi timpuri judetul Botosani a oferit conditii prielnice pentru cresterea pestelui. Primele mentiuni privitoare la existenta iazurilor dateaza din secolul al XV-lea. In Chorographya Moldovei (1528), Reicherstorffer noteaza:``tara era foarte bogata nu numai in ogoare, vii, turme si mine, dar si in helestee si balti cu pesti alesi si variati``. Importanta iazurilor pentru populatie si economie rezulta din hrisoavele domnesti de intarire a proprietatii sau de danie de sate facute de domnitori celor care i-au ``slujit cu credinta si cinste``, actele de mostenire ale urmasilor , precum si relatarile unor calatori straini care ne-au vizitat tara, in care sunt mentionate cu grija de autori. In 1582 , Iancu Voievod da intarire lui Dumitru Movila jumatate din Hudesti, cu iazuri si cu mori pe Baseu.

S.C. PIRANIA S.R.L. administreaza aproximativ 400 ha luciu de apa, fermele piscicole fiind situate pe afluenti ai Prutului :Baseu, Podriga, Dresleuca. 

S.C. PIRANIA S.R.L. are o productie de aproximativ 450t peste, din care 250 t crap, 120 t ciprinide asiatice , 40 t caras, restul fiind reprezentat de alte specii precum :somn, salau, sturion, etc. Furajele folosite pentru hrana pestilor, ( reprezentate de cereale, derivate ale cerealelor, srot de floarea soarelui si soia, ), configuratia terenului , precum si apa cu parametrii favorabili pentru activitatea de piscicultura fac ca productivitatea piscicola sa fie buna, iar pestele obtinut sa fie de calitate superioara. Pestele obtinut de noi are gustul si proprietatile unui peste aproape ``eco``, atat datorita furajelor, cat si datorita faptului ca in amonte de ferma noastra nu exista nici o activitate economica care sa afecteze semnificativ calitatea apei.

Pestele obtinut poate fi livrat in stare vie sau proaspat.

S.C. PIRANIA S.R.L. a construit anul acesta din fonduri proprii o cherhana unde are loc spalarea pestelui, impachetarea in fulgi de gheata si ambalarea in lazi.

Productia de peste obtinuta este distribuita prin reteaua proprie de distributie in toata tara. 

Galerie foto