Viticultura Iasi

Bucium

Viticultura Iasi reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Viticultura Iasi: Bucium.

Situat în nord-estul țării, pe șapte coline, asemeni Romei, Iașul poartă cu mândrie urmele tradițiilor artistice, culturale și viticole. Un astfel de loc înnobilat cu tradiție este renumitul centru viticol Bucium.

Vinurile spumante și cele aromate din Muscat Ottonel au început să fie produse din anul 1972, tehnologia fiind în permanență perfecționată. Rameros, Rachiu de pere Williams, Rachiu de Prune și Rachiu Muscat sunt printre cele mai reprezentative noutății care se constituie, la nivel național, în produse unicat, datorită și instalațiilor de tip Charente care permit o dublă distilare.

Esența vinurilor de la Bucium Iași este rezultatul unei relații intime între varietățile de soiuri, climatul și solurile existente. Combinând într-o manieră fericită tradiția seculară și principiile moderne ale viticulturii, Buciumul se află sub constelația fericită a succesului.

Cu un istoric atestat documentar încă din 1469 – când Ștefan cel Mare dona Mitropoliei din Suceava o suprafață de vie din dealul Socola – Podgoria Bucium este una dintre cele mai importante din zona Moldovei. Oficial, bazele podgoriei s-au pus în anul 1949, iar în 1970 - 1980 societatea avea în exploatare 1050 ha de viță de vie și 400 ha de pomi fructiferi, fiind una dintre cele mai mari din Moldova.

Adăugând la calitățile native ale soiurilor, experiența și exigențele specialiștilor, portofoliul podgoriei cuprinde astăzi sortimente unicat pe piața naţională: Vin Spumant Muscat, Vin Aromat Rose, Rameros, Rachiu de pere Williams, Rachiu Muscat.

Podgoria BUCIUM este atestată documentar din anul 1469, când o suprafață de vie de pe Socola a fost donată Mănăstirii Neamțului.

Este situată pe patru dintre cele șapte coline ale Iaşului: Dealul Bucium, Dealul Vișani, Dealul Tomești şi Dealul Pietrăria, înființată ca Societate Agricolă de Stat în anul 1949, ajungând la un patrimoniu de 1050 hectare de viță de vie și 400 ha de livezi.

Podgoria Bucium este aşezată în Podișul Moldovei, zonă în S-E României, la o altitudine de 200-300 m, la 30 km de râul Prut. Solul este de tip cernoziom și argilos brun-roșcat. Clima este temperat continentală, cu o medie de 8-10˚C și precipitații de 500-700 mm/an.

Soiurile din plantații sunt majoritatea soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră), dar și soiurile Aligote, Muscat Ottonel, Merlot, care dau vinuri cu o tipicitate specifică Podgoriei Bucium. Tipicitatea zonei, nota de prospețime a vinurilor, se datorează situării podgoriei la nord de paralela 45˚, unde verile nu sunt prea călduroase, astfel încât aromele primare nu se ard. Zona și textura solului duc la obținerea de vinuri cu aciditate ridicată, ce le face foarte apreciate, mai ales în asocirea cu diferite bucătării.

Agroindustriala Bucium SA este una dintre cele mai cunoscute societăți vitivinicole din România, Zona Moldovei. Este o societate modernă, care folosește cele mai noi tehnologii pentru obținerea de vinuri de calitate superioară; martore sunt medaliile și distincțiile obținute la concursurile de vinuri.

O vizită la Bucium, creează un sentiment de legătură personală ce rămâne pentru întreaga viață. O experiență memorabilă, fascinantă, care va spori întotdeauna plăcerea și bucuria vinului nostru.

Agroindustriala Bucium este un complex deoarece aici se produc toate cele trei băuturi alcoolice naturale: Vinuri liniștite, Vinuri Spumante și Rachiuri naturale din fructe și subproduse vinicole. În afară de piața internă, produsele marca BUCIUM sunt apreciate și pe piața Germaniei și în S.U.A.

„Vinul e un privilegiu moștenit de milenii, dar și un mister care te face să te întrebi cum a reușit el să supună atât zeii, regii, cât și muritorii de rând.”

Galerie foto