Porci Bazna

Zootehnie Blaj reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Zootehnie Blaj: Porci Bazna.

De ce ati alege porcul Bazna ?

  • are cea mai gustoasă carne de porc deoarece este perselată si marmorată, are de asemenea frăgezime, suculenţa şi aromă consistentă; este mai bună decât orice carne de porc (vorbim în acest caz de rasele comerciale);
  • porcul Bazna conţine grăsimi (lipide) cu densitate mică şi cu capacitate mică de reţinere a apei → mai puţin colesterol (la fel ca şi rasele Mangaliţa, Vietnameză - care conţin colesterolul bun);

Exemplu: Strămoşii nostrii (din Ardeal) consumau aproape zilnic slănină şi unsoare de la aceşti porci şi nu aveau colesterolul atât de mare, cum se întâmpla astazi când toata lumea consumă produse cu cât mai puţine grăsimi.

  • carnea de porc Bazna este cunoscută de cunoscători, de cei care fac diferenţa gustului.

Porcul Bazna este uşor de crescut. Condiţiile de întreţinere si alimentaţie sunt flexibile. Mănâncă porumb sau alte cereale (grâu, orz) şi se dezvoltă excelent fără concentrat. Suportă bine atât căldura cât si frigul.

Scroafele de Bazna sunt bune mame putănd făta în condiţii gospodăreşti fără a fi necesare boxe speciale de fătare, iar purceii sunt rezistenţi.
Pe timpul gestaţiei scroafele de Bazna acumulează o cantitate mare de grăsime, findu-le  de ajutor (ca strat protector) atât pe perioada lactaţiei cât si iarna.
Scroafele, pe perioada alăptării, pot slăbi foarte mult deoarce au acest rezervor energetic de grăsime şi pot alăpta purceii pâna la o perioada de 2 luni.
Datorită acestui excedent energetic, purceii fătaţi iarna sunt mult mai rezistenţi şi mai puţin sensibili decât ai altor rase.

Porcul Bazna se adaptează la orice conditii. De aceea este porcul cel mai căutat de ţarani si de ciobani, putănd fi crescut oriunde: la stână, în grajd, coteţ, curte, etc.

Slănina (glisa) acestui porc este moale si untoasă, parcă se topeşte în gură. Este o specialitate recunoscută a ardelenilor.

Galerie foto