Viticultura Aliman

Alira Grand Vin

Viticultura Aliman reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Viticultura Aliman: Alira Grand Vin.

Vinurile ALIRA din gama Grand Vin, aduc cu un plus de calitate, de arome şi, nu în ultimul rând, vin cu un plus de satisfacţie. Toate cele patru vinuri ale gamei sunt create din cei mai buni struguri, proveniţi de pe cele mai bune parcele, acolo unde via este îngrijită aproape ca un nou-născut, iar producţia la hectar este drastic ţinută sub control, pentru ca strugurii cei mai buni să aibă parte de toată bogăţia pe care le-o oferă Dunărea, solul şi soarele Dobrogei. După culesul manual şi selecţia atentă a boabelor din care se vor naşte vinurile ALIRA Grand Vin, urmează o vinificare de clasă, cu presare fină, cu fermentări atent controlate şi cu maturare în cele mai bune baricuri. Însă nu toate vinurile realizate astfel ajung să poarte acest simbol al vârfului de calitate, ci numai cele care se califică. Termenul Grand Vin indica recomandarea celor mai bune vinuri Alira, facuta de enologul nostru.

La noi, la români, se spune că omul sfințește locul. Uneori, însă, locul e deja hărăzit cu tot ce-i trebuie. Vorba lui Arghezi: „unde sapă sapa locul sare din pământ norocul”. Iar omul, dacă a găsit acest loc, n-are altceva de făcut decât să aibă grijă de el. Cu dragoste, cu pasiune, cu atenție pentru detalii, cu gândul la viitor și la ceea ce va scoate din acest pământ.

Un asemenea loc este cel din care își trag seva vinurile ALIRA, un ținut în care soarele Dobrogei și Dunărea Veche fac cea mai bună alianță pentru cultivarea viței-de-vie. Geto-dacii descoperiseră potențialul viticol al zonei, potențial care i-a determinat pe cuceritorii romani să construiască pe acele plaiuri castrul Sacidava. Via a rămas în gena locuitorilor peste milenii, însă adevărata renaștere a avut loc acum un deceniu, atunci când celebrul oenolog francez Marc Dworkin a simțit forța și complexitatea pe care le pot dărui vinului strugurii crescuți aici. Împreuna cu omul de afaceri si pasionatul de vin Dr. Karl Heinz Hauptmann a decis sa dea o noua imagine vinului romanesc si terenurilor sterpe de la ALIMAN, prin realizarea aici a unui proiect viti-vinicol parte dintr-un program international, in care sunt implicate si Bulgaria si China. Scopul, realizarea de vinuri dupa filosofia bordoleza, insa respectand amprenta locală.

Vinul a primit numele ALIRA, ca un tribut adus localităților Aliman și Rasova, în apropierea cărora s-au plantat noile vii.

Această îngemănare dintre terroir-ul românesc și inspirația unui mare enolog și-a dezvăluit potențialul încă de la primul vin lansat pe piață, Alira Merlot 2009. Un veritabil „pumn în mănușă de catifea”, dacă ne gândim la modul diafan în care etalează o corpolență și o densitate greu de regăsit la un alt Merlot din România. Vinurile care i-au urmat, fie ele cupaje sau monovarietale, au confirmat așteptările. Că a fost vorba de Cabernet Sauvignon sau de Fetească neagră, de Rose, Tribun sau Cuvée Red Cliff, că au intrat în sfera exclusivistă a gamei ALIRA Grand Vin, cei care le-au gustat au regăsit în pahar pasiune, dăruire, știință, dar, mai presus de toate, un vin bun.

 

Galerie foto