Aratura trebuie efectuata cu 1 – 3 saptamani inainte de semanat spre a permite acumularea de apa in sol si asezarea solului dupa rascolirea sa de catre plug. Dar nu mai timpurie caci apare riscul tasarii sau al imburuienarii ceea ce ar conduce la realizarea unui pat germinativ incorect, cu efect negativ asupra nivelului cantitativ si calitativ al recoltei. Adancimea araturii nu trebuie sa fie mai mare de 25 cm dar nici mai mica de 15 cm insa trebuie sa fie uniforma, sa incorporeze integral resturile vegetale si sa marunteasca suficient de bine solul. Cu 2 – 5 zile inainte de semanat se pregateste patul germinativ, prin discuiri suficiente, combinator, spre a asigura un pat tare, o saltea moale si o plapuma pufoasa pentru seminte. Asta inseamna ca primele discuiri se fac la 6 – 7 cm adancime iar celelalte precum si combinatorul sa lucreze la 3 – 5 cm adancime. Maruntirea exagerata a solului pe langa faptul ca este costisitoare este si daunatoare pentru sol si cultura caci poate spori considerabil continutul de praf si argila in sol, conduce la tasare puternica si formare de crusta, in toamna sau primavare, extrem de daunatoare culturii. Fertilizarea, contribuie si ea cu o treime la realizarea recoltei si presupune administrarea, daca nu integrala cel putin la jumatate a cantitatii de fosfor, adica 80 – 100 kg s a / ha (sau macar 40 – 50 kg / ha) sub brazda sau sub disc. Azotul trebuie administrat cel mult la nivel de 50 – 60 kg s a / ha spre a evita levigarea lui sau cresterea exagerata a plantelor in toamna dar sa asiguram cca 7 kg s a / to de resturi vegetale incorporate pentru nitrificare si a necesarului de crestere a tinerelor plante de cultura. Este bine sa se administreze si potasiu, cam 30 – 40 kg s a / ha caci acesta imprima calitate recoltei si rezistenta plantelor.Adancimea de semanat depinde de tipul de sol pe care se infiinteaza cultura astfel ca pe solurile mijlocii si usoare aceasta poate fi de 4 – 5 cm iar pe cele mai grele, mai argiloase doar de 3 – 4 cm. Densitatea potrivita pentru fermele noastre este cuprinsa intre 350 – 450 boabe germinabile pe metru patrat astfel incat sa se permita tulpinilor frati sa realizeze boabe utile dar si sa impiedice buruienile sa aiba acces la aer si lumina spre a concura plantele de cultura. Soiurile recomandate pentru zona noastra, ultima treime de recolta, sunt cele care poarta denumiri de locuri asemanatoare din punct de vedere al conditiilor pedo-climatice cu cele de la noi ca de exemplu Simnic, Albota, Turda, Podul Iloaiei etc sau cel putin au fost produse in astfel de zone. In general graul are o buna plasticitate ecologica ( adica se adapteaza destul de bine unor conditii diferite de clima si mediu de cultura ) asa ca nu este o crima nici cultivarea unor soiuri produse la Fundulea, Marculesti sau Caracal. Ca si la alte culturi soiurile straine sau semintele produse in strainatate, oricat de sforaitoare le-ar fi numele, nu sunt cele mai indicate pentru zona noastra. Nu vom nominaliza direct soiurile caci s-ar putea ca unele sa nu se gaseasca pe piata si aceasta ar incurca pe fermieri ci doar accentuam idea ca samanta sa provina de la producatori aflati in conditii similare cu cele din Gorj. Acesta este un motiv de siguranta ca samanta respectiva se preteaza si pentru zona noastra. In functie de masa a 1.000 de boabe (marimea boabelor) si ceilalti parametri biologici (puritate, germinatie) cantitatea de samanta necesara este cuprinsa intre 160 – 280 kg / ha. Utilajul indicat este fara discutie semanatoarea la 12,5 – 15,0 cm intre randuri de tipul SUP 15, 17, 21, 29 sau cele similare acestora. Ideal ar fi ca semanatorile sa fie dotate cu brazdare tip disc dublu care asigura o mult mai buna calitate si uniformitate semanatului fata de brazdarele tip patina.