Campania de toamna este cea mai grea campanie din tot anul agricol caci ea presupune recoltarea multor culturi, infiintarea altora, punerea bazelor tehnologice pentru multe culturi de primavara iar daca adaugam la acestea si eforturile specifice cu zootehnia, de orice fel, realizam usor volumul enorm de munca pentru fermieri. Cum ei sunt cei care ne asigura conditiile de viata si trai fara de care nimeni nu poate supravetui, cred ca puteti fi de acord cu mine ca dintre toate meseriile si activitatile de pe pamant cea de fermier este cea mai grea si totodata si cea careia ii datoram respect si consideratie, gesturi care nu de putine ori daca nu lipsesc cu desavarsire sunt la un nedrept nivel scazut.
Graul este una dintre principalele culturi agricole a lumii iar in traditia agriculturii romanesti cultura de toamna este practic singura forma de cultura, cea de primavara nu ocupa nici macar 1% din suprafata cultivata (se practica doar pentru graul dur). Concomitent cu graul trebuie semanat si orzul de toamna, rapita, unele soiuri de mazare de camp sau secara si alte culturi utilizate ca ingrasamant verde. In zona noastra epoca optima de infiintare a culturilor de grau este cuprinsa intre 25 septembrie si 25 octombrie.Semanatul mai timpuriu poate conduce la cresterea exagerata a culturii, expunerea ei la atacul cicadelor cu risc enorm de infectare cu micoplasmoze si viroze ceea ce poate conduce chiar distrugerea culturilor. Totodata o cultura prea crescuta va rezista mai greu peste iarna putand fi compromisa ca urmare a asfixierii sub zapada moale sau poate degera usor daca iarna este saraca in zapada dar cu temperaturi sub – 25 C insotite de vanturi puternice si de durata. Intarzierea semanatului dupa 25 octombrie se pare ca duce la diminuarea productiei cu 100 kg pe hectar pentru fiecare zi de intarziere sau chiar la distrugerea culturii ca urmare a vicisitudinilor ierni. Planta premergatoare este de asemenea importanta in obtinerea de recolte bogate, aportul ei in corelare cu aratura fiind apreciat la cca o treime din recolta. Cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele anuale, mazare, fasole, sau alte culturi prasitoare care parasesc terenul suficient de devreme spre a permite efectuarea la timp si de calitate a araturii. Se recomanda ca premergatoare chiar si graul dar nu mai mult de 1 – 2 ani sau porumbul recoltat timpuriu. Este total contraindicat semanatul graului dupa orz sau alta cereala paioasa cu care are boli si daunatori comune ori ale caror seminte pot fi considerate corpuri straine in recolta de grau.