Combinator agricol

Combinator agricol

Combinatorul - este un utilaj folosit pentru pregatirea pamantului inainte de semanat. Este dotat cu diferite numere si tipuri de brate (trupite), fiind adaptat atat tipului de sol cat si puterii tractorului.

De asemenea variaza si adancimea de lucru, putand fii adaptata datorita culisarii bratelor. De regula acestea pot fi urcate si coborate pe suport, fiind fixate cu ajutorul unor suruburi. In general, adancimea de lucru variaza intre 12 pana la 35 de cm.

Cele mai multe combinatoare agricole sunt sustinute in capat de un arc care permite o mai buna adaptare la teren, evitandu-se astfel blocarea utilajului, fortarea tractorului sau chiar ruperea trupitelor.

Combinatoarele agricole pot fi fixe sau rabatabile. Cele rabatabile sunt folosite de regula pentru lucrarea suprafelelor mai mari de teren, fiind in acelasi timp un raspuns pentru nevoia de a facilita transportul acestora pe drumurile publice.

O alta categorie de combinatoare este cea adusa pe piata din Romania de catre producatorul spaniol de utilaje agricole – Agromet, si anume Combinatoarele cu Sape. Aceste utilaje sunt dotate cu un tip nou de trupite, avand in capatul fiecareia o sapa un forma de V care va maruntii si mai tare pamantul, datorita numarului mare de trupite cu care este dotat utilajul. La acestea, adancimea de lucru variaza de la 8 la 12 cm.

Combinatoarele agricole sunt dotate si cu diferite tipuri de nivelatoare (inelare, cu tepi, cu bare, etc.) care au atat rolul de a maruntii bolovanii cat si acela de a lasa terenul nivelat.

De la producatorul de combinatare am aflat si de combinatoarele special adaptate pentrulucrarea pamantului in viticultura si pomicultura. Este vorba de aceeasi platforma de constructie dar la dimensiuni mai mici, adaptate spatiilor dintre vita de vie.