Organe agricole pentru fertilizare

Organe agricole pentru fertilizare

2_03Organele pentru incorporarea in sol a mineralelor numite si brazdare pentru hranire suplimentara se compun din rogane cu forma de dlata si varf detasabil, pe care se monteaza un tub, iar prin respectivul tub curg ingrasamintele minerale sloide sau tevile in cpatul carora sunt plasate duze prin care se pulverizeaza ingrasaminte minerale lichide. In locul daltei se pot utiliza organe in forma de sageti cu aripi inguste.           

Adancimea de lucru a acestora este de 6-14 cm, iar procesul de lucru in sol este acelasi ca si la organele de lucru de extirpare sau de afanare, la care intervine in plus introducerea in sol a ingrasamintelor.

Se folosesc si alte tipuri de organe de lucru pentru cultivatoare si anume discuri sau table de protectie a plantelor, care apara plantele de acoperirea cu pamant de catre organele de lucru de extirpare sau afanare ale cultivatoarelor.

Organele ajutatoare ale cultivatoarelor. Cadrul este realizat sub forma unei constructii metalice plate, din bare de otel sudate sau imbinate prin suruburi, utilizat, de obicei, la cultivatoarele destinate pentru afanarea solului.

El poate fi si sub forma unor tevi de sectiune patrata pentru cultivatoarele de extirpat-prasit, musuroit si pentru celelalte cultivatoare cu destinatie multipla. Mai exista si cadre formate din doua sau mai multe parti, cand cultivatoarele au parti rabatabile pentru reducerea dimensiunilor de gabarit in transport, sau cand acestea se monteaza lateral sau in spatele tractorului .

                Pe cadru sunt montate sectiile de lucru ale cultivatoarelor, de regula la cultivatoarele pentru prasit si cele universale, sau direct organele de lucru, la cultivatoarele pentru afanarea solului.

                Cuplarea la tractor a cultivatoarelor se face folosind aceleasi dispozitive ca si la cuplarea grapelor si plugurilor, respectiv triunghi de tractiune la cultivatoarele tractate si dispozitiv de  suspendare la cultivatoarele purtate.

                Rotile au rolul de a limita adancimea de lucru sau de a antrena axul distribuitoarelor de ingrasaminte materiale solide. Aceste roti sunt metalice sau pneumatice, cu banda obezii de latime 80-150 mm si cu un diametru cuprins intre 180-300 mm pentru sectiile cu organe de lucru , sau de 400-500 mm pentru sustinerea pe sol a cadrelor cultivatoarelor.         

                Mecanismele utilizate la cultivatoare sunt destinate: pentru dirijarea  cultivatoarelor printre randurile de plante independent de tractor; reglarea adancimii de lucru a asigurarii trecerii din pozitie de transport in pozitie de lucru si invers, sau pentru mentinerea tot timpul a paralelismului organelor de lucru cu nivelul solului si pentru copierea denivelarii solului.

                Pentru trecerea organelor de lucru din pozitie de transport in pozitie  de lucru si invers, la cultivatoarele purtate se actioneaza asupra mecanismului  de suspendare al tractorului, care ridica si coboara cultivatorul.

                La cele ce au paralelogram deformabil, tija paralelogramului deformabil rigidizeaza paralelogramul pentru a nu se deforma la ridicare. Daca cultivatorul este purtat si are cadrul format din mai multe parti, la fiecare parte a cadrului se monteaza un cilindru hidraulic, care ridica si coboara sectiile de lucru fixate pe partea respectiva de cadru. La cultivatoarele tractate se foloseste fie un  mecanism hidrostatic  similar ca la cele purtate cu cilindru hidraulic, fie un mecanism cu parghii actionat manual sau de tip mecanic cu automat sau clichet.

                La cultivatoarele pentru livada sectiile mobile destinate lucrarii solului  printre pomii de rand sunt actionate, de mecanisme hidrostatice, prevazute cu un  palpator, care atingand tulpina pomului, printr-un sistem de parghii, actioneaza asupra  cilindrului hidraulic care retrage sectia mobila, ocolind pomul respectiv, dupa care, sub actiunea cilindrului hidraulic sau a unor arcuri, palpatorul si sectia de lucru mobila revin in pozitie de lucru pe intervalul dintre pomi.

                Mecanismele simple de tip cu manivela cu surub se folosesc la reglarea  orizontalitatii cadrului la cultivatoarele tractate.

                Pentru trecerea organelor de lucru peste obstacole, cel mai frecvent utilizate sunt mecanismele cu arc, organele de lucru fiind articulate. Atunci cand se intalneste un obstacl organul de lucru cedeaza, trece peste bstaco si revine la pozitia de baza datorita arcului.