Recoltarea graului

Recoltarea graului

Momentul optim de recoltare a graului este la maturitatea deplina, atunci cand boabele ajung Ia 14 – 15% umiditate; in acest stadiu masinile de recoltat lucreaza fara pierderi si boabele se pot pastra in bune conditii, fara a fi necesare operatiuni speciale de uscare. De regula se incepe recoltatul mai devreme, cand boabele au 18% umiditate, din cauza suprafetelor mari cu grau care trebuie recoltate, pentru a preintampina intarzierea si a limita pierderile de boabe prin scuturare (datorita supracoacerii sau a vremii nefavorabile); in acest caz, este absolut necesara uscarea boabelor, pentru a le aduce la umiditatea de pastrare si a evita deprecierea calitatii lor. Lucrarea de recoltare trebuie incheiata cand boabele au ajuns la circa 12 -13% umiditate; mai tarziu graul trece in faza de supracoacere si se amplifica pierderile prin scuturare.

Perioada optima de recoltare a unui lan de grau este de aproximativ 5-8 zile.Lanurile de grau sunt recoltate, dintr-o singura trecere, cu ajutorul combinelor universale autopropulsate. Trebuie respectate recomandarile de a reface reglajele combinei de 2 – 3 ori pe zi (in functie de evolutia vremii), cu scopul de a realiza treieratul fara a sparge boabele. Recoltarea directa cu combina se efectueaza in conditii bune in lanurile dezvoltate uniform, neimburuienate si necazute. In situatiile cand nu sunt intrunite aceste conditii, se apeleaza la recoltarea divizata (in doua faze), care se realizeaza prin secerarea (taierea) plantelor cu vindroverul Ia inaltime de 15 – 20 cm, lasarea lor in brazda cateva zile pentru uscare, urmata de treieratul cu combina, prevazuta cu ridicator de brazda. In tehnologia de recoltare folosita la noi, dupa recoltare paiele raman pe teren in brazda continua.

In multe tari cultivatoare de grau, la combina sunt montate dispozitive speciale pentru tocarea paielor si imprastierea acestora pe latimea de lucru a combinei, concomitent cu recoltatul. Ulterior, se realizeaza, fara dificultate, incorporarea in sol, prin aratura, a paielor bine maruntite, de dorit impreuna cu doze moderate de ingrasaminte cu azot pentru a facilita descompunerea paielor in sol. Arderea miristii (deci a materiei organice ramase dupa recoltarea graului) nu este justificata; aceasta solutie este acceptata numai in cazuri extreme, cum ar fi un atac puternic de vierme rosu. Productii.

Productia medie mondiala la grau a fost in ultimii ani injur de 2.600 kg boabe/ha. Prin comparatie, productia medie in Europa a fost 5.115 kg/ha, din care 6.030 kg/ha in tarile Uniunii Europene si 3.480 kg/ha in tarile Europei de Est. Numeroase tari europene realizeaza peste 7.000 kg boabe/ha (Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Marea Britanic). Prin comparatie, principalele tari cultivatoare (si exportatoare) de grau pe plan mondial (SUA, Canada, Argentina) nu depasesc productii medii de 2.240 – 2.900 kg/ha. In cultura graului in Romania, in ultimele decenii, productiile medii au oscilat, de regula, intre 1.760 kg/ha si 3.300 kg/ha, fiind supuse influentei variatiilor climatice destul de mari de la un an la altul. Retin atentia, indeosebi, productiile medii realizate in ultimii ani  (2.820 kg/ha), (3.301 kg/ha) si  (3.082 kg/ha). De asemenea, sunt unitati agricole care recolteaza, in-anii favorabili, 5.000 – 6.000 kg boabe/ha, in medie pe mii de hectare.