Scarificatorul Agricol

Scarificatorul Agricol

Scarificatorul Agricol – este un utilaj de dislocare a pământului, a bolovanilor şi rădăcinilor sau straturilor dure de materiale fixate in sol.

Adancimea de lucru este mare, intre 20 si 90 cm, insa de regula nu se depaseste adancimea de 60 cm, deoarece de la aceasta adancime solicitarea tractorului este destul de mare.

Scarificarea pamantului este foarte utila, “aerisind” pamantul si permitand pastrarea apei in sol pentru o perioada mai lunga de timp, asigurand astfel o buna irigare si implicit o mai buna rezistenta a culturilor in perioadele de seceta.

De asemenea este indicata folosirea lui in zonele unde precipitatiile sunt dese si exista tendinta de a se forma balti, compromitand culturile din acea zona. Scarificarea pamantului, va permite infiltrarea usoara a apei in sol, evitand baltirea apei.

Partile active ale acestui utilaj sunt dinţii executaţi parţial sau total din oţel mangan. Acestia vin montaţi pe suporturi inferioare, sudate la rândul lor pe o grindă transversală articulată la un suport conectat la instalaţia hidraulică a tractorului, prin care se modifică poziţia de infigere a dinţilor. Datorită forţei de tracţiune şi efectului greutăţii, dinţii dizlocă obiectele dure fixate în sol.

In mod normal, scarificatorul lucreaza cu dinti drepti sau cu dinti scormonitori. În terenuri uşoare se pot monta si dinţi suplimentari.

Scarificatorul poate fi montat pe orice tip de tractor, cu specificatia ca puterea acestuia trebuie sa fie adaptata si direct proportionala cu numarul de dinti folositi, adancimea de lucru si tipul terenului. Scarificatorul - "este un utilaj de dislocare a pământului, a bolovanilor şi rădăcinilor sau straturilor dure de materiale fixate in sol." 

Ganditi-va ca scarificatorul lucreaza pamantul la o adancime la care niciun alt utilaj nu o face (pana la 90 cm). Cu toate acestea, de obicei acesta este folosit la o adancime de pana la 60 de cm. 
Aceasta "taiere" a pamantului va permite ulterior, o usoara infiltrare a apei (evitandu-se baltirea). 
De asemenea va aduce un beneficiu enorm culturilor, mentinand apa pe o perioada lunga de timp, fiind un beneficu enorm in perioadele secetoase.