Tavalugii au ca destinatii principale urmatoarele obiective:
- de a tasa solul, reducand astfel afanarea acestuia, realizat cu alte utilaje prin lucrari anterioare;
- de a sfarama bulgarii existenti la nivelul solului;
- de a distruge crusta formata;
- de a efectua o usoara netezire a suprafetei terenului;
- de a executa o maruntire mai pronuntata la suprafata solului;
- de a realiza o indesare in profunzime a solului;
- de a culca si presa culturile folosite ca ingrasamant verde;
Clasificarea tavalugilor. In functie de profilul si dimensiunile suprafetei active a organelor de lucru , tavalugii se clasdifica in:
- tavalugi netezi;
- tavalugi cu inele
Tavalugii netezi se folosesc pentru tasarea solului, pentru presarea ingrasamintelor verzi si organice (gunoiul de grajd) si a culturilor agricole.
Tavalugii cu inele ( cu suprafata denivelata) se folosesc pentru celelalte lucrari.
Partile componente ale tavalugilor sunt urmatoarele: sectiile de lucru sunt formate dintr-un cilindru sau dintr-o baterie de inele, montate pe un ax sprijinite pe doua lagare pe cadrul sectiei, un dispozitiv de tractiune si bara de cuplare la acesta a sectiilor de lucru.
Cilindrul are suprafata neteda sau denivelata. Mantaua cilindrului este din metal , interiorul cilindrului putand fi umplut cu apa sau nisip, marind astfel masa tavalugului si implicit obtinand o tasare mai mare a solului.
Inelele sunt realizate in diferite forme, dar in general exista inele groase cu actiune de suprafata Cambridge, Croskill si cu actiune de adancime in subsol, adica inele subtiri si Campbell.
Masa tavalugilor netezi sau cu inele poate fi marita prin adaugaea unor mase suplimentare pe platformele special construite ale tavalugilor.
Procesul de lucru al tavalugilor. Este realizata prin propria lor masa si prin organul de lucru. Sub actiunea fortei de tractiune tavalugul ruleaza pe sol si taseaza solul superficial. Adancimea de tasare este influientata de diametrul tavalugului.
In afara de actiunea de tasare a solului, profilul denivelat al suprafetei tavalugului are un efect de maruntire a stratului de sol si de sistrugere a crustei solului.
Tavalugul neted 3TN-1.4 este format din trei sectii cu latimea de 1.4 m fiecare, asezate una in fata si doua in spate. Fiecare sectie se compune dintr-un cadru cu triunghi de tractiune si un cilindru metalic de tasare, gol in interior. Greutatea cilindrilor poate fi modificata introducand in interior pamant sau nisip, in proportie de 25-75 % din capacitatea lor.
Tavalugul ineler 3TI-5.5 este destinat pentru tasarea solului concomitent cu afanarea la suprafata, fiind un tavalug cu suprafata denivelata. Se compune din trei sectii cu latimea de 1.9 m fiecare, dispuse in acelasi mod ca si tavalugul neted. Fiecare sectie este formata din mai multe inele metalice, prevazute cu obada cu pinteni, montate liber pe un ax comun ce se sprijina pe cadru prin doua lagare. Deasupra cadrului sectiei se afla o platforma pentru greutati suplimentare.
Tavalugul inelar TI-3.05 este folosit la pregatirea terenului pentru insamantarea sfeclei de zahar si a culturilor cu seminte mici. Este tractat si se compune din trei sectii de lucru si carucior de transport. Sectiile sunt articulate intre ele si prevazute fiecare cu cate doua baterii formate din inele de tasare cu proeminente la periferie, montate liber pe cate un ax.
Caruciorul pentru transportat este alcatuit dintr-un cadru sprijinit pe doua roti din cauciuc masiv. Pentru transport, spatele cadrului caruciorului se prinde in doua ghiare de cadrul tavalugului si partea din dreapta este rabatabila pe plan vertical.