Tractorul

2Tractorul este un autovehicul cu roti sau cu senile destinat executiei de diferite operatii tehnologice cu ajutrul masinilor si utilajelor purtate sau remorcate. Poate fi folosit ca sursa de putere pentru antrenarea unor masini si utilaje stationare folosite in special in agricultura. nainte de a ajunge la perfecţionarea tehnică actuală, tractorul a parcurs un drum de dezvoltare lung şi complex, fiind rezultatul unui întreg proces evolutiv al tehnicii. Momentul apariţiei tractorului este strâns legat de descoperirea şi perfecţionarea maşinii cu abur şi a motoarelor cu ardere internă.

Primele tractoare pe roţi cu motor cu abur au apărut în Anglia şi Franţa, în deceniul al patrulea, al secolului al XIX-lea şi au fost folosite în armată şi transporturi. Momentul apariţiei tractorului este strâns legat de descoperirea şi perfecţionarea maşinii cu abur şi a motoarelor cu ardere internă.

Primele tractoare pe roţi cu motor cu abur au apărut în Anglia şi Franţa, în deceniul al patrulea al secolului al XIX-lea şi au fost folosite în armată şi transporturi. La jumătatea acestui secol au început să se folosească în agricultură, mai întâi pentru antrenarea batozelor şi apoi, au trecut la înlocuirea tracţiunii cu animale a uneltelor de pregătire a solului, de semănat, de recoltat etc.

In anul 1947, primul an de fabricaţie în serie a tractoarelor în România, producţia a fost de 280 tractoare. Această remarcabilă realizare a fost urmată la intervale scurte de noi tipuri de tractoare.Ca urmare a creşterii producţiei, s-a impus necesitatea profilării şi specializării în construcţia de tractoare şi a altor întreprinderi, ca de exemplu, a acelora de la Craiova, Miercurea Ciuc, Codlea, Oradea şi Timişoara, care realizau diferite tipuri de tractoare în cooperare cu uzina TractorulBraşov.

Agricultura moderna are la baza cateva inovatii care s-au manifestat in secolul XX cele mai importante facand referire la aspecte biologice, mecanizarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor, de perfectionare a tehnologiilor de lucru. Rezultatele superioare apar doar in contextul actiunii simultane a aspectelor specificate, fapt care permite cresterea recoltelor.